Uzun pozlama tekniği sayesinde normalde çıplak gözle göremeyeceğiniz olağan üstü manzaralar yakalaya bilirsiniz. Bu teknik ile suyu ya da bulutları yumuşatmak, bulanıklaştırmak, fotoğrafa hareket vermek tamamen sizin elinizdedir.
Uzun pozlama genellikle gün batımından ya da gün doğumundan hemen sonra veya 10 stop ND filtre kullanarak gün ışığında denenebilir. Bu çekimler için sağlam bir tripod kullanmalısınız. Tripodu yere olabildiğince sabitlemeli, eğer çekecek olduğunuz kompozisyonu etkilemeyecekse tripodunuzu yere yakın konumlandırıp, orta çubuğu yükseltmemelisiniz. Rüzgârlı bir günde çekim yaparken tripodunuzu ne kadar sabit konumlandırırsanız konumlandırın gene de rüzgârın yaratmış olduğu titreşim bütün keyfinizi kaçırabilir.
ND filtre ile yapılacak olan çekimlerde filtre takılmadan önce kompozisyon, odak ve ölçümünüzü yapmanız daha mantıklı olacaktır. Aksi takdirde, ND filtre, hele de 10 stop gibi yüksek değerlerde olan bir filtre ile vizörden bakınca neredeyse opak bir görüntü görmenizi sağlar. Bunun gibi aydınlık havalarda ölçümü filtre takılmadan yapmak, ardından filtre takılınca pozlama esnasında vizörü kapatmanız faydalı olacaktır. Böylelikle fazla ışığın oluşturduğu ışık patlamalarını önlemiş olursunuz. Bunun için vizör siyah elektrik bandı ile kapatılabilir. Eğer zoom lens kullanıyorsanız, kompozisyonunuzu belirleyip zoom ayarınızı not edin. Ardından otomatik odak ile odaklama yapıp değerleri kaydedin sonra manuel odaklama moduna geçip filtrenizi dikkatlice takabilirsiniz. Eğer odaklamadan sonra lensinizi AF modunda bırakırsanız, filtre takılınca makinanız değişmiş olan ışık koşullarına göre yeniden odaklama yapmak isteyecektir, bunun için odak ayarınızı manuel’e almanız yeterli olacaktır. Filtre kullanımlarında daha fazla lens parlaması olacağı için parasoley kullanın. Mümkün ise gün ışığında yapılan bu çekimlerde kompozisyonunuza uygun olan ve gölgede kalan bir çekim alanı tercih edin.
Gün batımından ya da gün doğumundan hemen sonra çekecek olduğumuz uzun pozlamalarda lensinizi f22 gibi kısık bir ayara getirmelisiniz. Böylelikle diyaframdan geçen ışık miktarını minimize edip daha uzun saniyeler çekim yapma olanağı sağlamış olursunuz.
Bütün tripodlu çekimlerde (İster gün ışında, ister düşük ışık koşullarında) lensimizin üzerindeki IS (image-stabilization-titreşim-engelleme) modunu kapatmalısınız. Gene yapacak olduğunuz çekimlerde deklanşör titreşimi minimum a düşürmek için makinanızın zaman ayarlı çekimini veya uzaktan kumandalı deklanşör tetikleyicilerini kullanmalısınız. Ayrıca gün ışığında ND filtre kullanarak yapacak olduğumuz çekimlerde, çekim süreniz 30 saniyenin üzerinde olacak ise makinanızın Bulb modunu kullanmalısınız Bunun için zaman ayarlı çekim işinizi görmeyeceği için deklanşör kilidi olan bir uzaktan kumanda kullanmalısınız.
Uzun pozlama için ISO ayarımızı 100 yapmak daha kaliteli fotoğraf elde etmemize ve aynı zamanda enstantane hızımızı düşürmemize yarayacaktır.
10 stop bir ND filtre kullandığımızda filtrenin yarattığı etki yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir;
Filtresiz filtreli
1/1000sn 1sn
1/500sn 2sn
1/250sn 4sn
1/125sn 8sn
1/60sn 15sn
1/30sn 30sn
1/15sn 1dk
1/8sn 2dk
1/4sn 4dk
1/2sn 8dk
1sn 16dk
Belirtilen bu süreler filtrenin etkisine göre değişiklik gösterebilir.